Oost-Duitse voetbal eindelijk weer in de lift

Dertig jaar na de val van de Muur mogen we constateren dat Oost-Duitsland niet als grote winnaar uit de eenwording is gekomen. In de schaduw van de socio-economische malaise heeft ook het Oost-Duitse voetbal flink geleden onder de aansluiting. Jarenlang kwam er zelfs geen enkele ploeg uit de voormalige DDR uit in de Bundesliga. De Oost-Duitsers zitten echter in de lift en misschien zien we op korte termijn wel een Ossi als kampioen.

Op het Wereldkampioenschap van 1974 verslaat de Oost-Duitse ploeg Die Mannschaft, maar de Wessi’s winnen uiteindelijk het toernooi. (Rainer Mittelstädt/Deutsches Bundesarchiv)

INTERNATIONALE SUCCESSEN

Gedurende de jaren van de scheiding waren de Oost-Duitse voetballers lang niet zo succesvol als hun buren in het Westen, toch kenden ook zij in die ruim 50 jaar hun eigen successen. Het jaar 1974 springt er wat dat betreft uit. Op het WK versloeg de Oost-Duitse formatie Die Mannschaft in het eigen Hamburg met 0-1 – dankzij een doelpunt van Jürgen Sparwasser -, maar zag die overwinning beloond worden met een plek in een loodzware groep met Nederland, Brazilië en Argentinië. De Ossi’s sneuvelden, terwijl de verslagen Wessi’s er uiteindelijk met de Wereldbeker vandoor gingen.

In clubverband werd datzelfde jaar de enige Europese prijs gewonnen. FC Magdeburg verraste in de finale van de Europa Cup II het Milan van Gianni Rivera en Karl-Heinz Schnellinger. In de jaren ’80 werden nog wel twee finales van diezelfde UEFA Beker voor Bekerwinnaars bereikt, maar Carl Zeiss Jena trok in ’81 in Düsseldorf tegen Dinamo Tblisi aan het kortste eind, terwijl Marco van Basten zes jaar later Ajax in Athene langs Lokomotive Leipzig schoot.

VERVAL NA DE WENDE

Na de val van de Muur in 1989 lonkte het grote geld in het Westen. Topspelers als Andreas Thom, Ulf Kirsten en Matthias Sammer vertrokken. Twee jaar na de Wende werden ook de voetbalcompetities samengesmolten. Of beter gezegd, de Oberliga werd opgeslokt door de Bundesliga. Slechts twee teams uit de voormalige DDR mochten instromen op het hoogste niveau, Hansa Rostock en Dinamo Dresden. Voor beide clubs zou dat eerste verblijf van korte duur zijn.

Dresden zou na de degradatie nooit meer terugkeren. Rostock en later Energie Cottbus hielden de DDR-eer nog enige tijd hoog, maar ook aan hun tijd in de Bundesliga kwam in 2009 een eind. Vijf jaar zou de topcompetitie alleen uit Westerse clubs bestaan. Die hegemonie werd uiteindelijk doorbroken door RB Leipzig.

Er is de laatste jaren veel reden tot juichen geweest in Leipzig. (DPA)

RB LEIPZIG

Op papier staan de letters RB voor Rassenballsport, maar iedereen weet dat ze eigenlijk verwijzen naar de grote geldschieter van de club: de Oostenrijkse energiedrankgigant Red Bull. Op advies van niemand minder dan Franz Beckenbauer, een vriend van mede-eigenaar Dietrich Mateschitz, besloot het bedrijf zich te richten op de stad Leipzig. Een overname van een club uit de stad mislukte, waarna in SVV Markranstädt, gevestigd in het gelijknamige plaatsje iets meer dan 10 kilometer ten westen van Leipzig, een geschikt alternatief werd gevonden.

In 2009 werd de overname afgerond en sindsdien is de club aan een heuse opmars begonnen. Nadat tijdens het eerste seizoen de thuiswedstrijden nog werden afgewerkt in Stadion am Bad in Markranstädt, verhuisde de club al in de volgende zomer naar Leipzig en trok in het Zentralstadion. Al in 2016 was promotie naar de Bundesliga een feit. Gesteund door het grote geld en dankzij een progressieve benadering van het voetbal slaagt de club erin zich meer dan stand te houden op het hoogste niveau en hebben zij zich inmiddels al in de top van de competitie genesteld.

1. FC UNION BERLIN

Afgelopen zomer promoveerde het Oost-Berlijnse 1. FC Union Berlin naar de Bundesliga. De weg van Union richting hoogste divisie kon niet verder verschillen van die van RB Leipzig. Nog niet zo lang geleden dreigde de club failliet te gaan. Het waren uiteindelijk de eigen supporters die hun grote liefde uit het slop trokken. Tweeduizend fans staken de handen uit de mouwen en hielpen mee een nieuw onderkomen voor de club te bouwen. Daarnaast zamelden zij geld in door bloed te doneren en het geld aan Union te schenken.

De band tussen Union en het West-Berlijnse Hertha is er een van hechte vriendschap. Die ontstond al toen de twee clubs zich aan weerszijden van de Muur bevonden. Hertha zag in de dertigjarige herdenking en de aanwezigheid van beide clubs een uitgelezen kans om samen de hereniging te vieren. Bij Union deelde men deze zienswijze echter niet. Zij vinden dat de derby moet gaan om gezonde rivaliteit en een gezamenlijk viering zou daaraan afdoen.

BAAS IN BERLIJN

Op 2 november, een week voor de grote viering, won Union dankzij een late strafschop de broederstrijd. Een week later trof Hertha de andere Oost-Duitse club en weer ging de winst naar de ploeg uit de voormalige DDR. Union bezet op dit moment een verrassend goede 11e positie op de ranglijst, terwijl RB Leipzig op de tweede plek zelfs meedingt om het kampioenschap.  Waar precies tien jaar geleden geen enkele ploeg vanachter het IJzeren Gordijn uitkwam in de Bundesliga, lijkt een Oost-Duitse titel nu dichterbij dan ooit.

Er wordt met argwaan gekeken naar de opkomst van RasenBallsport Leipzig. Bekijk hier een video van Tifo Football waarin wordt uitgelegd waarom dit zo is.

Zeg het voort

Plaats een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.